en.presstletter.com
 

Delugan Meissl Associated Architects – Festival Hall Erl – 2012

Delugan Meissl Associated Architects – Festival Hall Erl – 2012

#DYNAMISM #TOPOGRAPHY #CULTURE

Delugan Meissl Associated Architects: www.dmaa.at

The festival hall’s geometry develops from the surrounding topography placing the building and the already existing festival hall in juxtaposition. The orientation relates to the exis¬ting landscape, the dynamic gesture of the historical counterpart, as well as the background of rock forma¬tions. The topographic imprinting in the landscape continues inside the building where two central parame¬ters direct the architectural approach: the interplay between the building’s interior and the surrounding nature as well as a lading concert hall of inter¬national repute. Flowing visual and functional spatial references define the design method: Spaces of different zoning and configurations imple¬ment the focus on communication and peace, dynamics and concentra¬tion. Architectural conditions in the building’s interior are devolved into a subtle control of the motion sequences through their sensual perception. The access staircase is integrated into the terrain’s topography and leads visitors into the building’s interior.
The foyer allows a wide range of impressions of the surrounding natural environment as well as to the existing summer festival hall. In the opposite direction, a staircase leads to the gallery on the level above where the relationship between interior and exterior relations is once again impressively experienced by the extensively glass-fronted western façade. The concert hall, which is situated at the centre of the building like a shell and is anchored to the rock at the back, is connected to the foyer via two accesses on each level. The passage from the foyer into the concert hall is accom¬panied by a spatial and atmospheric transformation: Dynamics, variability and asymmetry of the foyer give way to static peace and orthogonality.

CREDITS

Architects: Delugan Meissl Associated Architects
Location: Erl, Austria (Muehlgraben 56  A- 6343 Erl, Tyrol )
Surface: Total floor area: 8800m2; Site area: 9.700 m² ; Built-up area :4.500 m²
Budget : € 36 Million
Project Manager: Sebastian Brunke, Joerg Rasmussen
Year/Status: 2012 completed (Competition  09/2007 [1st prize] )
Structural engineering: FCP Fritsch, Chiari & Partner ZT GmbH, Vienna
Project team: Philip Beckmann, Eva Schrade, Torsten Sauer,  Simon Takasaki, Anja Vogl
Client: Winterfestspielhaus  ERL Errichtungss- und  Betriebsgesellschaft  GmbH
General Contractor: STRABAG AG, Walchsee
Partner/Consultants:
Photography: © Brigida Gonzalez

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrEmail this to someone

Leave A Response