en.presstletter.com
 

XTU- La Plaine Saint-Denis Police Station – 2007

XTU- La Plaine Saint-Denis Police Station – 2007

#PUBLIC #FACILITIES #FUTURE 

 XTU Nicola Desmaziere + Anouk Legendre: http://www.x-tu.com/

Given the reduced program size and the location of the land parcel, the idea was to insert most of the program elements in a high vertical volume. Which set on a street angle will stand as an emblematic tower.

The « special » elements of the program will have volumes of their own. They strain the composition from one end of the parcel to the other with glass walls. These spaces contain the ground floor and the first level and create a pedestal from where the rest of the masses stand on.

The plinth unfolds itself along the elevation creating set backs and notches where the different volumes snap in or detach themselves from. This interaction creates a tension link between the volumes. The sculptural as well as urban solution, anticipates the future buildings in the surrounding parcels. It is an urban sculpture shaped by its environment.

This development is deeply inspired by the actual surrounding landscape of the Plaine Saint Denis (northern Parisian outskirts). A broken assembly overlapped with buildings of different proportions and materials, creating a poetic universe, sometimes astonishing, slashed by void making the sky invade almost all the landscape.

The elevations are conceived as constant opposition between opacity and transparency. The opaque walls are done with (lazured) glossy concrete. Series of portholes dressed with opalescent cylinders punctuate the elevation and illuminate it at night. The glass walls are equipped with different types of glass depending on the confidentiality degree required by the facilities.

The offices in the tower on the Rue de Landy are equipped with silk screen printed glass, where the positioning of the transparence and the opalescence create a wave type of geometry. This result which externally evokes a LCD screen also lets a certain transparency from the interior towards the outside, although giving enough opacity from the outside. The large surface of glass lets the building keep its emblematic role even at night, when the crowd gathers around the Saint Denis Stadium, the tower becomes a luminous signal seen from far away.

CREDITS 

Architects: XTU Nicola Desmaziere + Anouk Legendre

Project Team: Roel Dehoorne, Gaelle Leborgne, Melanie Bury, Ingrid Manger

Location: Saint-Denis, Île-de-France, France

Surface:  3857.0 sqm

Year/Status: 2007

Client: French Ministry of Interior

ProgramOffices/Custody facilities/Gymnasium/Housing _ La Plaine Saint-Denis Police Station

Structural Engineering: Estair L. Labrousse

Photographer: © JM Monthiers ©XTU architects

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrEmail this to someone

Leave A Response