en.presstletter.com
 

Nikiforidis/Cuomo – Redevelopment of the New Waterfront of Thessaloniki – 2014

Nikiforidis/Cuomo – Redevelopment of the New Waterfront of Thessaloniki – 2014

#PUBLIC #WATER #SEQUENCES

Nikiforidis/Cuomo: http://www.nikiforidis-cuomo.com/

The New Waterfront of Thessaloniki is a linear place with relatively limited depth and a length of 3,5km, a fact that gives it the characteristics of a “front”, of a thin layer, inserted on the difficult and challenging limit between land and sea, between natural and constructed landscape. The sea background of the gulf of Thessaloniki, constitutes an amazing scenery, where the ephemeral and mutable elements, create a different atmosphere each time.
The demarcation of two major characteristic areas sets the principles for the basic choices in the New Waterfront of Thessaloniki.
The breakwater: an ideal place for walking, without interruptions, without distractions. The “walker” is exposed to the light, to the open perspective, and has a continuous walk on the charming limit between two opposites: the stability of the massive breakwater – the instability and lucidity of the liquid element.
The green spaces: at the inner side of the coast, 13 green spaces were formed, as a succession of “green rooms – gardens”, each with a special thematic characteristic. The choice of this term, rooms – gardens, describes the intentions: it is about a sequence of spaces that attempt to maintain the familiar atmosphere of the private, while forming the public space. It’s not about big “parks”, but “rooms” of small size that remind of the domestic gardens that existed in t

he area and used to reach the natural seashore, before the landfill of the coast.

CREDITS

Architect: Prodromos Nikiforidis, Bernard Cuomo
Location: Thessaloniki, Greece
Architectural study: Prodromos Nikiforidis, Bernard Cuomo, Atelier R.Castro – S.Denissof
Special collaborators: Paraskevi Tarani, Efi Karioti
Collaborators: I. Dova, E. Zografou, N. Karakosta, N. Biskos, S. Nikolakaki, D. Pavlopoulou, F. Valsami, E. Konstantara
Structural study: Iakovos Lavasas, Maria Stefanouri
Collaborators: P. Zervas, G. Nikolaidis, L. Deda, F. Papapetrou
Electromechanical study:Dimitris Bozis, Panagiotis Kikidis and collaborators E.P.E., Gerasimos Kampitsis
Collaborators: D. Kalofolias, D. Iliadis, A. Fouki, F. Moshopoulou, K. Deni, A. Savvopoulos
Phytotechnical study:Iloriki E.E. – Fotis Fasoulas
Collaborators: A. Zahariadis, C. Karachristos
Geotechnical study:Evaggelos Vasilikos
Special Collaborator: Theodosis Papaliagas
Competition: 2000
Design/Construction: 2006-2014
Material: pebbled ground, stabilized earthen ground, concrete, marble, gabions, steel, aluminium, bangkirai, timber
Client/Contractor:Municipality of Thessaloniki
Photography: © Prodromos Nikiforidis, Bernard Cuomo, Aris Evdos, Ioannis Kaktsis, Ageliki Sapika, Yiorgis Yerolympos, Erieta Attali, maria s, Kanonidis

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrEmail this to someone

Leave A Response