en.presstletter.com
 

GONÇALO BYRNE ARQUITECTOS with Barbas Lopes Arquitectos – Thalia Theatre, 2012

GONÇALO BYRNE ARQUITECTOS with Barbas Lopes Arquitectos – Thalia Theatre, 2012

#CONVERSION #MONOLITHIC #MULTIPLE USES

GONÇALO BYRNE ARQUITECTOS :  http://www.byrnearq.com/

BARBAS LOPES ARQUITECTOS :  http://barbaslopes.com

The Thalia Theatre inaugurated in 1843, as a private venue for the Count of Farrobo. It was located just outside of Lisbon, facing a palace and gardens also owned by this aristocrat. In 1862, a fire burned down the building with all its luxurious decoration of gilded wood, mirrors, and chandeliers. For almost 150 years, the Thalia Theatre remained in ruins.

In order to retain the old walls, the exterior was entirely covered by a shell of terracotta concrete that forms a monolithic body. It is composed of the original volumes of the audience and the stage. Inside, the ruins are left untouched in a spectacle of their own. Minimum technical fixtures create an arena that can be adjusted to several uses such as exhibitions, summits or concerts.

An adjacent single-story structure, entirely glazed, houses additional program. The new wing embraces the Theatre and faces the busy street next to it with a continuous surface that mirror the environs with gilded reflections. The entrance is made by the original foyer, reconstructed in a “neo-neoclassical” style. On the outside, the front portico and marble sphinxes were restored. At the tympanum of the main façade, the original Latin inscription, “Hic Mores Hominum Castigantur,” was placed once again (“Here the Deeds of Men Shall Be Punished”).

The reconversion of the Thalia Theatre brings back the presence of the past as a place for fantasy, imagination, and civic life.

CREDITS

architects: Gonçalo Byrne Arquitectos | Barbas Lopes Arquitectos

location: Lisbon, Portugal

surface: 1600 m2

year/status:  2012 (built)

structure: concrete, steel

materials: Pigmented concrete, different finishing; polished stainless steel, steel, glazing, limestone (Lioz)

client/contractor: Portuguese Ministry of Education and Science / ACF

project team: Hugo Ferreira, Jan Vojtíšek, João Neves, Lígia Ribeiro, Luca Martinucci, Tânia Roque

partner/consultants:

Structure: AFAconsult

Electrical Engineering: Raúl Serafim e Associados

Mechanical Engineering: Natural Works

Site Supervision: Proman

Other Consultants: LNEC

photography: Daniel Malhão (DMF)

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrEmail this to someone

Leave A Response