en.presstletter.com
 

A69 – Ummagumma House, 2014

02_Rasl_W0A0046

# WHITE SPIRAL  # INTIMACY # PERSPECTIVES # PATIOS

A69 ARCHITEKTI: www.a69.cz

 

The traditional scheme of a solitary house in a garden doesn’t work any more. It divides a plot into the house and the rest. The rest is then called a garden and is the only filter between the space inside the house and the outside world. The garden is a mutually monitoring space…This way thuja walls, pergolas and sheds are established saving one’s personal territory. Our interpretation works with a 100% use of the plot. There is not erected a new house in the garden, but a never-ending film of motives with a house in the garden. The house takes the whole area ignoring transitions between the interior and exterior and vice versa. The garden stratifies along with the house. Reading layers and plans is important when composing a classical canvas. A detail of a foreground, centre and background.

The typological diagram was the main material for designing a form. Its meaning was to capture each room in the house and establish their requirements on the intimacy, sun, neighbourhood contact, and capacity. This diagram started to shape as a spiral. The spaces with bigger requirements on intimacy are located closer to the middle of the plot, and higher. The spiral begins at the entrance and technical facilities, and culminates by the master bedroom. The spiral is imprinted into the load-bearing wall by its motion determining the main spaces of the house, its terraces, atriums and gardens. Stratifying the plans, views from the house to the house and from the garden to the garden, and multiple vistas are the main motives of the house. The gardens, terraces and patios have different character corresponding with their purpose as well as the supposed time of the use. The space diversity is balanced out with the material and colour discipline. The surfaces have a soft texture and almost monochromatic colouring. The walls are made of hollow ceramic blocks, the floor structures are reinforced concrete.

 

CREDITS

ARCHITECTS: A69 Architekti

LOCATION: CZ, Karlovy Vary, Stará Role

SURFACE: –

YEAR/STATUS: completed, 2014

STRUCTURE: reinforced concrete

MATERIALS: hollow ceramic blocks

PROJECT TEAM: ing. arch. Boris Redčenkov, ing. arch. Prokop Tomášek, ing. arch. Jaroslav Wertig

CLIENT/CONTRACTOR: Private / Bau-stav, a.s.

PARTNER/CONSULTANTS: ing. arch. Vítězslav Danda, ing. Pavel Jahelka, ing. Jitka Macáková

PHOTOGRAPHY: Tomáš Rasl

 

 

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrEmail this to someone

Leave A Response