en.presstletter.com
 

Eraclis Papachristou – ArchitectsElectricity Authority of Cyprus

Eraclis Papachristou –  ArchitectsElectricity Authority of Cyprus

#CLADDING  #COMMUNITY11 #HEADQUARTERS

Eraclis Papachristou Architects: http://www.papachristou.org/

The site is defined in the city boundary. The whole complex is a smooth transition from the urban fabric to the non built space and vice versa. A space grid/interconnection that is able to co-exist in an autonomous way or as an integral part of the city, while at the same time constitutes a landmark for the city of Pafos.

Concept: A division of the plot in zones, each one of them bearing the characteristics of the transition of the closed public space (public building), to open public (open air energy system exhibition) to green public (green park) with an emblematic building volume which articulates the zones and structures them.

Through the demands of the building program, the characteristics of the land/plot and hints of urbanity, the concept is formed and gets structured through the architectural synthesis.

The contours of the plot while at the same time the urban flow of movements dictate that the first zone will be western of the public building while to the east of it there is the zone of the piazza and far more to the east the zone of the green area.

Architectural gestures are emphatic making the zones strictly defined and identifiable, but simultaneously this strict division is overruled with the unobstructed free views and easy flow of movement between them, while the clear division results to easy understanding of the whole space.

The site «invades» in the building while at the same time the building expands in to the site in a bidirectional active interaction, where the linear building volume acts as an articulation component of the built space to the green area. The volumes lay to the site while the prism of the public building, in an organic manner accepts the urban flow, channelling it accordingly to the building or the green area. The strict division public and provide space accomplished with the use of the near office building above open public space and green area. A footbridge channels people from parking place to an office building secondary entrance.

The sustainability issue is addressed with the formation of the building shell itself, which is able to react to environment conditions, adjust itself periodically (openable shading devices) and according to programme (public building sheltered heavily while office space glazed and sun protect).

Detailing and precision level is another issue addressed in this work, while the use of a restricted palette of materials in combination with the local craftsmanship and sophisticated systems is another.

CREDITS

 

Architects: Eraclis Papachristou Architects · Office Profile

Location: Paphos, Cyprus

Project Team:  Eraclis Papachristou, Panayiotis Panayi, Yiannos Tsiolis, Panayiota Pieri, Joanna Theodosiou, Demetris Savva, Elia Ioannou

Surface:  6201.0 sqm 

Site Area : 13738 sqm

Year: 2012

Structure: Earthquake Protected Structures – George Demetriades, Nikos Kalathas

Client/Contractor:  Electricity Authority of Cyprus (EAC)

Partner/Consultants: Mechanical & Electrical Engineering, Earthquake Protected Structures – Yiannakis Mitsides, Michael Nicolaides, Quantity Surveyor Alexis Adamides

Photographs : Erieta Attali · Photographer Profile © Erieta Attali© Erieta Attali© Erieta Attali© Erieta Attali+48

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrEmail this to someone

Leave A Response