en.presstletter.com
 

Dietrich | Untertrifaller Architekten – Housing Dorfstrasse – 2013

Dietrich | Untertrifaller Architekten – Housing Dorfstrasse – 2013

# RESIDENTIAL #CANTIELEVER #ASYMMETRY

Dietrich | Untertrifaller Architekten: http://www.dietrich.untertrifaller.com/

The elongated, sloping to the southeast of the building site creates the ideal conditions for high quality apartments which take advantage of this southeast orientation.
Two long, narrow buildings are arranged to create a strong reference to the beautiful topography of the site by having an almost full level offset from one another. The penthouse level of the buildings is designed in a stepped manner to further emphasize the connection to the terrain situation. In addition, the two identical buildings are offset from one another, creating improved visibility and an equality of the entrance situations for both houses.  The siting of the buildings supports the visual idea of individual objects and reduces the urban mark of the building.
The two residential buildings spatially define a traffic-free square, which towards the east creates an attractive green space with valuable trees.
Both houses are accessed via generously covered areas to the entrance foyer, which connect to single flight stairs which lead upwards.  While the north façade has only a few small windows, the south façade is designed with continuous floor to ceiling glazing.
A cantilevered balcony extends forward from every apartment to create a generous terrace.
These continuous balconies act as permanent weather and sun protection for the south façade. The asymmetric arrangement of the terraces provides a lively façade and achieves a three-dimensional effect for the building.   The ground floor apartments have private gardens, while the 4-room apartments on the penthouse level have a large, partly covered terrace.  The buildings are designed to be compact and easy to construct, and thus optimized from an environmental as well as economic point of view.

CREDITS

Architects: Dietrich | Untertrifaller Architekten
Location: A-6800 Feldkirch, Dorfstraße
Surface: Floorspace 1234 sqm
Year/Status: Competition 2011; Construction 2012-2013
Structure: Mader & Flatz, Bregenz
Materials: Massive construction
Project team: P. Nußbaumer, A. Norrgard
Client/Contractor: Spektra GmbH, Dornbirn
Photography: © Dietrich | Untertrifaller Architekten

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrEmail this to someone

Leave A Response