en.presstletter.com
 

House in Alpicat – Carles Enrich + Albert Brito

# more with less

BRICKS, LOCAL, PARTITION

Carles Enrich: www.carlesenrich.com
Albert Brito: http://www.albertbrito.com

00

01

02

03

04

05

06

A_ground-floor

In an attempt to avoid the typology of the detached house and with the clear objective of occupying the entire plot, the project colonises this place through a series of manual brick walls built longitudinally in the same way as they build dry stone walls in rural areas for growing vines and for separations between farming lands. This layout fosters the relationship of the house with the public road and with the patio-gardens, avoiding any uncomfortable relations with the nearby neighbours. The project attemps to recover some of the architectural conditions of the area’s traditional dwellings. In this regard, al the materials used on the building are local: the bricks and arch bricks come from the municipality’s ceramic industry, while both the structural concrete elements and the rest of the materials that shape the dwelling come from neighbouring Lleida. The walls are both structure and enclosure, generating shade in the outdoor spaces ans shaping the patterns that allow domestic life to take place between them. The interior spaces are organised in these interstices and are articulated around some courtyards that provide them at all times with light and crossed ventilation. In this way it is possible to develop the entire programme on the the ground floor, defining the way it adapts to the landscape and to the harsh interior climate of Catalonia. The construction systems are exhibited in their full reality. The walls are crowned with reinforced concrete beams supporting a beam filling of ceramic arch bricks. This laying and breakup system of the bricks allows for both removing pieces to create lattices to filter the light and provide privacy and for adding others that jut out from the wall to invite any future vegetation to take over certain parts of the house, fostering the relationship with the nature and the landscape.

Studio: Carles Enrich + Albert Brito.

Project name: House in Alpicat

Year:2011

Location: Alpicat, Lleida (Spain)

Technical architect: Lídia Aresté.

Structure: MasaAd architects.

Constructor: ECON 2008 S.L.

Image credits Courtesy of: David Brito(photo02-03-04-05-06-07). and Carles Enrich (photo01)

 

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrEmail this to someone

Leave A Response