en.presstletter.com
 

GRAFT architects – FAMILY HOUSE S. AUGUSTIN, 2014

GRAFT architects – FAMILY HOUSE S. AUGUSTIN, 2014

 

#RESIDENTIAL #CHARITY #MCDONALD

GRAFT Architects: http://graftlab.com/

The Ronald McDonald House is a Charity House that provides space and a home for families whose hospitalized children are in the process of receiving medical treatment.
The house is a dynamic bended structure that finds its resting position on top of a small hill amongst the surrounding topography.
On the ground floor, a long table centrally located in the public area serves as community space for the entire house. It is here that parents find the opportunity to engage in conversation with each other while preparing meals together, thus creating a reciprocal sense of support and understanding.
This central area also has an elongated interactive ramp. This ramp has many community uses, such as a landscape with spaces for sitting and lying down, a playground for children, a performance stage, and quiet working areas for parents. It also connects the interior community spaces with a large outdoor terrace.
Each room has a spectacular view over the fields of Sankt Augustin, with all 25 apartments oriented towards the sunset. Every apartment has customized furniture integrated into the window frame.
The entire structure does not seem like a conventional guest house but rather like an iconographic building sculpture – a light and abstract gesture as expression for hope and confidence during difficult times.

 

CREDITS

architects: GRAFT
location: Sankt Augustin / Germany
surface: metal
year/status: 2014
structure: reinforced concrete, steel construction
materials: metal, glass, wood
project team: Founding Partner: Wolfram Putz, Thomas Willemeit, Lars Krückeberg – Project Lead: Raphael Hemmer, Stefanie Götz – Team: Rita Schmidt, Sebastian Gernhardt, Denis Hegic, Izabela Pavel, Alexandra Tobescu
client/contractor: McDonald’s Kinderhilfe Stiftung
partner/consultants: Ed.Züblin AG, Berlin; Springmann Architektur GmbH, Esslingen
photography: Tobias Hein, Berlin

 

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrEmail this to someone

Leave A Response