en.presstletter.com
 

Education Center Erasmus MC – KAAN Architecten

#renovation

INTEGRATION, EXPANSION, SYNERGY

KAAN Architecten : http://kaanarchitecten.com/

 

1 a

 

2

657a8a9ckr_schema Erasmus_ruimtelijk conceptErasmus_2e_jaarboek_schoon

 

The Education Center forms part of the Erasmus Medical Center in Rotterdam –originally designed in 1965 by architect Arie Hagoort in collaboration with Jean Prouvé.

Kaan Architectens aim was to unite teaching, research and patient-care facilities under one roof . They created a space that centres around a triple-height atrium, including a library, two elevated lecture theatres, a cafe and offices. The  new  design  provides  a  roof  over  this  space  and  rather  than  placing  the  different programmes,  which  include  medicine,  surgery,  general  medical  practice  and  midwifery,  in separate,  adjacent  wings,  this  design  merges  all  student  related  programme  into  one  central square, where students from all of the medical disciplines meet. The programmes  are now connected by a wide communal corridor through the complex. Two monumental staircases designate the interior entrance to the study centre. The slim white spirals presage the sea of space and light inside under a high ceiling with lots of glass. This used to be ‘level 2’, a paved exterior courtyard intended by the original  designers to guide the user on an attractive route through the complex. The connecting space never really worked. It has now been converted into a much used atrium that connects various new educational spaces.The atrium contains ensconced study areas, with furniture scaled to the size of a room for study groups to settle into. The red carpet has been rolled out and together with dark walnut woods create a subdued ambience throughout the public space, which is bordered by a 35-meter long and four-floor high bookcase. Opposite this, lecture halls protrude into the space. The study square spills over into the foyer, complete with a service counter, robust chesterfields, a window onto the city and an extensive outdoor terrace. Beyond the window, passageways that run round the edge of the square’s upper reaches allow access to the lecture halls. Sculptural concrete staircases cascade from the passageways, remnants of the previous construction, once outside and now part of the interior.

Excavating new space out of existing buildings is the ultimate architectural exercise. The characteristics of the original building were thoroughly researched. While it may seem contradictory, this knowledge was strategically used to germinate a design that creates a new atmosphere. Concurrent with the pattern of the existing complex and by employing existing supports, the study centre presents itself as an open, unbound space. Various  academic disciplines within the Faculty of Medicine have been brought under one roof here. The exterior view of the centre is equally imposing. Rising from the anonymous substructure is an articulated cube with an enormous window that offers a view out and a look in.

The idea of superimposing a new roof over part of the existing complex is an enlightened intervention. The roof itself is equally as enlightened with its man-sized hollow rafters and glass roofing. An underlying ten-by-ten meter grid structure, the maximum prefabricated size, give the ceiling a clean look along with the pattern of day-lit triangles. The roof creates a feeling of space, provides daylight and general lighting and diffuses noise. Concrete beams, a gift of the fifty year old construction, were integrated to bear the load.The design embraces the original concept of accessibility into an indoor environment, the deck floor is rehabilitated and clear routes and easy way-finding are guaranteed.

Project name: Education Center Erasmus MC
Location: Rotterdam, The Netherlands
Program: Renovation and expansion: 7 study islands, café, stage, library, reading tables, patio seating, library, conference rooms, offices, back office education, lockers, training rooms, Dienstencentrum Education (DCO), foyers, two lecture halls, promotion hall, sauna, student organizations
Design: 2005
Completion: 2013
GFA: 34.000 sqm
Client: Erasmus MC, building department
Project Team: Allard Assies, Luca Baialardo, Timo Cardol, Sebastian van Damme, Martjan den Hoed, Luuk Dietz, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Michael Geensen, Renata Gilio, Walter Hoogerwerf, Michiel van der Horst, Kees Kaan, Giuseppe Mazzaglia, Eric van Noord, Hannes Ochmann, Vincent Panhuysen, Antonia Reif, Dikkie Scipio, Shy Shavit, Koen van Tienen, Aldo Trim, Noëmi VoS.

Photographer:  Bart Gosselin and Marco van Middelkoop.

Short film: directed by Victor Vroegindeweij https://vimeo.com/127269849

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrEmail this to someone

Leave A Response