en.presstletter.com
 

Cowshed – Canterwilliamson architects

#new uses

COURTYARD HOUSE, LOW COST, SUSTAINABLE

Carterwilliamson architects: carterwilliamson.com

@Brett Boardman@Brett Boardman@Brett Boardman@Brett Boardman@Brett Boardman@Brett Boardman@Brett Boardman@Brett Boardman@Brett Boardman

The old cowshed in Glebe provided a rare opportunity to preserve some of the character and charm of this eclectic neighborhood. The shed was simple, essentially a long brick wall that held the urban edge of corner and street and returned to house a few bedrooms in the place of the former stalls. It was the most basic of accommodation but was was well situated, hugging the southern boundary with provision for a private, north facing courtyard.

The house is conscious of it’s dense urban context and provides privacy for occupants and neighbouring buildings through the use of high clerestory windows and secluded courtyard. The spaces are ‘open plan’, each room connected to the others and to the sunny, green courtyard that acts as a natural extension of the living spaces. Wherever possible the fabric of the original cowshed was preserved, but sadly much was structurally unsound. What was rebuilt carries the spirit of the cowshed, composed from a palette of simple, robust materials; concrete slabs polished as flooring, recycled bricks left as face for the internal walls and the timber structure exposed. Oiled timber doors and windows and corrugated cladding hint at the Australian pastural vernacular now all but forgotten in this rapidly gentrifying neighborhood.

Studio: Carter Williamson Architects

Project name: Cowshed

Year: 2013

Location: Glebe, Sydney, Australia

Typology: Residential

Photographer: Brett Boardman

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrEmail this to someone

Leave A Response