en.presstletter.com
 

Sentosa house – Nicholas Burns associates

#experimentation 

WOOD, CONCRETE, RESIDENTIAL 

Nicholas Burns associates: nicholas-burns.com

LAKESHORE HOUSE PBH 021 LAKESHORE HOUSE PBH 025 LAKESHORE HOUSE PBH 026LAKESHORE HOUSE PBH 030 LAKESHORE HOUSE PBH 031 LAKESHORE HOUSE PBH 033 LAKESHORE HOUSE PBH 034 LAKESHORE-HOUSE-PBH-006 LAKESHORE-HOUSE-PBH-008 LAKESHORE-HOUSE-PBH-012 LAKESHORE-HOUSE-PBH-013 LAKESHORE-HOUSE-PBH-027

 A series of open spaces clustered against the core. The core provides, structure, vertical circulation, services and adjacent has all baths and the kitchen maximising efficiency.

Adaptable space, these open spaces and freed from pre determined function, the structure
is designed to allow reconfiguration to future needs, walls can be erected where required
Materials are chosen for their inherent qualities. Recycled golden teak, fair faced concrete,
stone and steel all offer duality of function. Their richness and texture provides the
decorative element.
Structure, the bones of the house are on display creating clear open space with a sense of
seamlessness interconnecting with the gardens and landscape, framing views. The
structural grid provides a logic, an order with which every element and detail diminishing in
scale relates to and relies on.
Detail, details are painstakingly distilled and resolved, nothing is left undone. The intention
is the create an ease, a wholeness, a stillness…a sense of timelessness….
Experience, the journey through the house is one of wholeness with distinct parts offering
a layered and complex series of experiences. Enclosure and compression expands to
openness, the contrasts emphasis the feeling of space. Views are framed, and vary in
scale, sometimes intimate and close into a court, other times expanding into borrowed
landscape of the jungle and out to distant vistas.
Environment, the house is designed for the tropical climate. The recycled teak screen and
desk fits over the concrete structure and glazing protecting it from the sun allowing the
thermal mass of the concrete to stabilise the internal temperature. Cross ventilation, the
other critical element of tropical design is maximises, the glass openness allowing even
slight breezes to freely flow throughout he house creating a level of comfort. On the
mechanical side, the climate control is the energy efficient aided by double glazing. The
hot water is heated using a heat pump, utilising the free heat form the air and then
circulated so hot water is available at taps with wasting water. Materials are reduced, the
structure is exposed. The structural design using flat slabs reduces concrete usage by
25%. All of the timber is recycled. All of the materials are chosen to minimise surface
treatments and unnecessary materials.
Landscape, the landscape uses species that suit the climate, that thrive with minimal
intervention. The rear area merges with the jungle enhancing the element of borrowed
landscape.

CREDITS

Studio: Nicholas Burns Associates

Project name: Sentosa House

Year: 2012

Location: Sentosa Cove, Singapore

Client: Confidential

Project Team: Nicholas Burns, Antony Lemos, Yonas Kuragi

Size and total area: 500msq

Image credits Courtesy of: Patrick Bing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A series of open spaces clustered against the core. The core provides, structure, vertical circulation, services and adjacent has all baths and the

ham-Hall

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrEmail this to someone

Leave A Response